Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 29
Rare earth element as the emerging contaminants in black tea - risk assessment resulting from the dietary exposure
(2021)
In the recent years, a great increase of the interest in the rare earth
elements (REEs) has been observed. Due to their specific properties,
they are used in several areas including medicine, agriculture and
some branches ...
Nowoczesne technologie – strategie, rozwiązania i perspektywy rozwoju
(Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2021)
Zielona chemia to wdrażanie rozwiązań w zakresie chemii mających na celu ograniczenie lub wyeliminowanie wytwarzania surowców, produktów, rozpuszczalników i odpadów, które są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego i środowiska. ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...
Żywienie i produkcja żywności – przegląd najnowszych doniesień
(Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2021)
Celem niniejszej pracy było przedstawienie najważniejszych zagrożeń mikrobiologicznych mających wpływ na bezpieczeństwo mikrobiologiczne pasz i ich wpływ na zdrowie zwierząt. Szczegółowo opisano wskaźniki higieniczne oraz ...
Wybrane aspekty sanitarno-weterynaryjne wytwarzania oraz stosowania nawozów organicznych i naturalnych
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2022)
The use of natural and organic fertilizers is increasing, as it makes it possible
to use a significant amount of products from the rendering sector and the
environment of livestock farming. This translates into the ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Owady jadalne są uznawane jako jedno z alternatywnych źródeł pożywienia dla ludzi oraz jako wartościowy materiał paszowy w żywieniu zwierząt. Przyczyną szukania nowych źródeł żywności jest znaczący przyrost populacji
ludzkiej, ...
Analiza pasz w zakresie występowania nasion rzepaku genetycznie zmodyfikowanego
(Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, 2022)
The labeling of products containing GMOs above 0.9% results from the provisions of the law in force in the European Union. The aim of the study was to evaluate the presence of genetically modified rape in feed used in ...
Stosowanie i kontrola substancji przeciwbakteryjnych w paszach - regulacje UE i zagrożenia zwiazane z ich obecnością
(Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, 2022)
Animal feeds are routinely subject to contamination from diverse sources, including environmental pollution, activities of microbes, and veterinary drug residues. Contamination of feed with chemical substances such as ...