Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-7 z 7
Prevalence of veterinary antibiotics in natural and organic fertilizers from animal food production and assessment of their potential ecological risk
(Willey, 2023)
BACKGROUND: Veterinary antibiotics are emerging contaminants and enter into soil principally by agricultural application of organic fertilizers. This paper presents the results of the research obtained for the analyzed ...
Formaldehyd jako czynnik zagrożenia i zakazany dodatek paszowy
(Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)
Formaldehyd jest substancją chemiczną występującą powszechnie w środowisku bytowania ludzi i zwierząt, która nie jest obojętna dla naszego bezpieczeństwa. Stąd przedmiotem niniejszego artykułu są aspekty toksykologiczne ...
Przetworzone białka zwierzęce w żywieniu zwierząt gospodarskich - aspekty prawne stosowania i kontroli laboratoryjnej w paszach
(Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)
Odnotowane w ostatnim okresie sytuacje kryzysowe w sektorze drobiarskim związane z obecnością niedozwolonych przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w mieszankach paszowych wskazują na potrzebę upowszechniania zasad ...
Metody identyfikacji gatunkowej materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego oraz mięsa i jego przetworów
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2023)
Despite the introduction, in 2021, of cross-using processed animal protein (PAP), in poultry and swine feed, there is still a risk of secondary contamination or deliberate addition of an undesirable protein species ...
Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?
(2023)
W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych ...
Przetworzone białko zwierzęce w zastosowaniach krzyżowych - kontrola pasz i wykrywanie nieprawidłowości
(Pro Agricola, 2023)
Wysiłki w zakresie zapobiegania i kontroli umożliwiły stopniowe znoszenie zakazu paszowego dotyczące stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP). Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa możliwe jest ...
Przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego w zastosowaniach krzyżowych - regulacje prawne
(Pro Agricola, 2023)
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) stanowią źródło pełnowartościowego białka, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi ale mogą być wykorzystane do produkcji pasz.