Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
Rozdział: Wyniki ankietyzacji w zakresie możliwości wykorzystania PAP owadziego w żywieniu ludzi i zwierząt
Data
2021Autor
Zielonka, Łukasz
Gałęcki, Remigiusz
Kwiatek, Krzysztof
Osiński, Zbigniew
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Owady jadalne są uznawane jako jedno z alternatywnych źródeł pożywienia dla ludzi oraz jako wartościowy materiał paszowy w żywieniu zwierząt. Przyczyną szukania nowych źródeł żywności jest znaczący przyrost populacji
ludzkiej, według WHO w 2050 roku kulę ziemską będzie zamieszkiwało ok. 9 miliardów ludzi. Jednocześnie istotne zwiększenie areałów upraw roślinnych nie jest możliwe. Powoduje to konieczność bardziej efektywnego wykorzystania
potencjału fl ory i fauny zamieszkującej Ziemię. W tym kontekście zwrócono uwagę na owady jako źródła substancji odżywczych. Niewątpliwą zaletą owadów
jest mnogość gatunków, możliwość przeżycia w różnych warunkach klimatycznych oraz ekologiczność hodowli – niskie zużycie wody i niski poziom emisji gazów cieplarnianych. Kolejne argumenty za rozwojem tego typu hodowli to duży potencjał rozrodczy i krótki cykl reprodukcji.
Zbiory
- Rozdział [56]