Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-8 z 8
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...
Wybrane aspekty sanitarno-weterynaryjne wytwarzania oraz stosowania nawozów organicznych i naturalnych
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2022)
The use of natural and organic fertilizers is increasing, as it makes it possible
to use a significant amount of products from the rendering sector and the
environment of livestock farming. This translates into the ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Owady jadalne są uznawane jako jedno z alternatywnych źródeł pożywienia dla ludzi oraz jako wartościowy materiał paszowy w żywieniu zwierząt. Przyczyną szukania nowych źródeł żywności jest znaczący przyrost populacji
ludzkiej, ...
Nawozy naturalne i organiczne jako źródło zanieczyszczenia środowiska substancjami przeciwbakteryjnymi
(Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, 2022)
Veterinary antibiotics (VAs) are widely used worldwide to treat and prevent infectious diseases, as well as to promote growth and improve the feeding efficiency of food-producing animals in livestock activities. Research ...
Aspekty prawne i normalizacyjne pobierania próbek żywności do badań mikrobiologicznych
(2022)
Food sampling procedures are an important element of ensuring the reliability
of laboratory test results. In particular, it must be ensured that the laboratory
sample sent for microbiological testing reflects the whole ...
Screening for Coxiella burnetii in dairy cattle herds in Poland
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2022)
Introduction: The intracellular bacterium Coxiella burnetii is the aetiological agent of Q fever, a zoonosis affecting many animal species worldwide. Cattle and small ruminants are considered the major reservoirs of the ...
Prevalence and quantitative assessment of foodborne viruses on the imported mussels in Polish market
(ELSEVIER SCI, 2024)
The aim of this study was an assessment of the prevalence of human enteric viruses such as norovirus (NoV) and hepatitis A and E virus (HAV, HEV) in mussels sold on the Polish market. In addition, the presence of human ...