Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-10 z 13
Nowoczesne technologie – strategie, rozwiązania i perspektywy rozwoju
(Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2021)
Zielona chemia to wdrażanie rozwiązań w zakresie chemii mających na celu ograniczenie lub wyeliminowanie wytwarzania surowców, produktów, rozpuszczalników i odpadów, które są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego i środowiska. ...
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)
Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...
Wybrane aspekty sanitarno-weterynaryjne wytwarzania oraz stosowania nawozów organicznych i naturalnych
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2022)
The use of natural and organic fertilizers is increasing, as it makes it possible
to use a significant amount of products from the rendering sector and the
environment of livestock farming. This translates into the ...
Stosowanie i kontrola substancji przeciwbakteryjnych w paszach - regulacje UE i zagrożenia zwiazane z ich obecnością
(Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, 2022)
Animal feeds are routinely subject to contamination from diverse sources, including environmental pollution, activities of microbes, and veterinary drug residues. Contamination of feed with chemical substances such as ...
Aspekty prawne i normalizacyjne pobierania próbek żywności do badań mikrobiologicznych
(2022)
Food sampling procedures are an important element of ensuring the reliability
of laboratory test results. In particular, it must be ensured that the laboratory
sample sent for microbiological testing reflects the whole ...
Lecznica Dużych Zwierząt. Monografia: Nowe formy profilaktyki i terapii wybranych chorób bydła
(2022)
Za najważniejsze czynniki zatruć można uznać C.botulinum i toksynę botulinowwą, toksyczne alkaloidy roślinne, formaldehyd czy azotany (V) i azotany (III). W związku z powyższym, przedmiotem opracowania są wybrane czynniki ...
Formaldehyd jako czynnik zagrożenia i zakazany dodatek paszowy
(Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)
Formaldehyd jest substancją chemiczną występującą powszechnie w środowisku bytowania ludzi i zwierząt, która nie jest obojętna dla naszego bezpieczeństwa. Stąd przedmiotem niniejszego artykułu są aspekty toksykologiczne ...
Clostridium perfringens - opportunistic foodborne pathogen, its diversity and epidemiological significance
(2023)
The C. perfringens species is associated with various environments, such as soils, sewage, and food. However, it is also a component of the gastrointestinal (GI) microflora (i.e., microbiota) of sick and healthy humans and ...
Insect Meals and Insect Antimicrobial Peptides as an Alternative for Antibiotics and Growth Promoters in Livestock Production
(MDPI, 2023)
The extensive use of antibiotics in animal production has led to the development of antibiotic-resistant microorganisms and the search for alternative antimicrobial agents in animal production. One such compound may be ...
Przeciwutleniacz etoksychina – wybrane aspekty bezpieczeństwa
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)
Ethoxyquin (EQ), is a quinolone which was commonly used as an antioxidant additive and a fungicide. EQ is the most effective antioxidant additive forprotecting fishmeal during transport and storage, as well as food for ...