Przeglądaj według tytułu
Wyświetlanie pozycji 70-89 z 581
-
Cellular localization of selected porphyrins and their effect on the In Vitro motility of human colon tumors and normal cells
(MDPI, 2023)Standard therapies for colorectal cancer cannot eliminate or sufficiently reduce the metasta-sis process. Photodynamic therapy (PDT) may be an alternative to minimizing this problem. Here, we examined the cellular localization ... -
Characterisation of ORF3, M, N and E gene sequences of porcine epidemic diarrhoea virus from domestic pigs in Poland
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2022)Porcine epidemic diarrhoea virus (PEDV) is an enteric pathogen causing porcine epidemic diarrhoea and acute gastroenteritis in pigs of all ages. Previous analysis of the viral genome of PEDV in Poland was only based on the ... -
Charakterystyka genomu Listeria monocytogenes serogrup IIa i IVb pochodzących z żywności oraz środowiska jej produkcji
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB w Puławach, 2022)Listeria monocytogenes wywołuje u ludzi chorobę listeriozę. Bakterie te dostają się do organizmu człowieka zazwyczaj za pośrednictwem zanieczyszczonej nimi żywności. Listerioza charakteryzuje się najwyższym odsetkiem ... -
Charakterystyka molekularna i ocena występowania Mycoplasma spp. u ptaków wolno żyjących i gołębi
(Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2022)Głównym celem pracy doktorskiej była ocena częstości występowania zakażeń oraz analiza filogenetyczna Mycoplasma spp. u ptaków wolno żyjących i gołębi. Zadania szczegółowe obejmowały: 1. Ocenę wpływu czynników takich ... -
Charakterystyka molekularna krajowych izolatów wirusa zakaźnej martwicy trzustki ryb łososiowatych oraz wpływ koinfekcji z wybranymi wirusami na patogenezę zakażenia
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy, 2023)Wykaz publikacji składających się na rozprawę: 1. Maj-Paluch J., Reichert M.: „Charakterystyka wirusa zakaźnej martwicy trzustki ryb łososiowatych i jego identyfikacja”, Med. Weter. 2016, 72 (4), 222-225 2. Maj-Paluch ... -
Charakterystyka molekularna szczepów z rodzaju Clostridium izolowanych z treści jelitowej kurcząt żywionych paszami z udziałem przetworzonego białka owadziego
(2022)Celem badań było określenie przynależności gatunkowej oraz występowania genów warunkujących wytarzanie toksyn botulinowych (genów ntnh wspólnych dla wszystkich szczepów z rodzaju Clostridium zdolnych do produkcji toksyn ... -
Charakterystyka wybranych bakterii jelitowych występujących u obcych gatunków żółwi
(Państwowy Instytut Weterynaryjny-PIB w Puławach, 2023)Głównym celem badań realizowanych w pracy doktorskiej było dostarczenie dowodów naukowych na poparcie tezy, że obce gatunki żółwi są nie tylko inwazyjne dla środowiska, ale mogą też stanowić zagrożenie epidemiczne jako ... -
Chlamydie – drobnoustroje wciąż mało znane
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2022)In this review the obligate intracellular bacterial pathogens that parasitize hostsfrom humans to amebae were presented. Family Chlamydiaceae has undergoneextensive taxonomic revisions and genera Chlamydia and Chlamydophila ... -
Choroba guzowatej skóry bydła (cz. I) występowanie i transmisja wirusa
(apra-wetpress s.c., 2023)Chorobę wywołuje wirus choroby guzowatej skóry bydła (LSDV), który wspólnie z wirusami ospy owiec (SPPV) i kóz (GTPV) należy do rodzaju Capripoxvirus, rodziny Poxviridae. Badania molekularne szczepów SPPV, GTPV i LSDV z ... -
Choroba guzowatej skóry bydła (cz. II) zapobieganie i zwalczanie
(apra-wetpress s.c., 2023) -
Choroba Mareka, cz. II
(2021)Choroba Mareka jest jedną z najgroźniejszych chorób w wielkostadnej produkcji drobiarskiej. Jej czynnikiem etiologicznym jest herpeswirus (MDV) związany z komórką (herpesvirus cel - asso ciated) z rodzaju Marbivirus. -
Choroba Mareka, cz. III
(2021)Choroba Mareka jest jedną z najgroźniejszych chorób w wielkostadnej produkcji drobiarskiej. Jej czynnikiem etiologicznym jest herpeswirus (MDV) związany z komórką (herpesvirus cel - asso ciated) z rodzaju Marbivirus. -
Choroba Mareka, cz. V
(2021)Choroba Mareka jest jedną z najgroźniejszych chorób w wielkostadnej produkcji drobiarskiej. Jej czynnikiem etiologicznym jest herpeswirus (MDV) związany z komórką (herpesvirus cel - asso ciated) z rodzaju Marbivirus. -
Choroba Mareka, cz.VI
(2021)Choroba Mareka jest jedną z najgroźniejszych chorób w wielkostadnej produkcji drobiarskiej. Jej czynnikiem etiologicznym jest herpeswirus (MDV) związany z komórką (herpesvirus cel - asso ciated) z rodzaju Marbivirus. -
Choroby odzwierzęce ludzi przenoszone drogą pokarmową oraz ich bakteryjne czynniki etiologiczne u zwierząt i w żywności w krajach Unii Europejskiej w 2022 r.
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)In November 2023, the European Food Safety Authority (EFSA), and the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), published latest report on the monitoring of zoonoses and zoonotic agents in the European Union ... -
Choroby odzwierzęce u ludzi przenoszone drogą pokarmową oraz ich bakteryjne czynniki etiologiczne u zwierząt i w żywności w krajach Unii Europejskiej w 2020 r.
(2022)In November 2021, the European Food Safety Authority (EFSA) and the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), published the recent report on the monitoring of zoonoses and zoonotic agents in the European ... -
Choroby świń wywoływane przez gronkowce
(Elamed Media Group, 2022)Do gronkowców, które sprawiają problemy zdrowotne w produkcji świń, zaliczamy przede wszystkim Staphylococcus hyicus wywołujący u prosiąt wysiękowe zapalenie skóry (ang. exudative epidermitis), potocznie określane jako ... -
Choroby zakaźne układu oddechowego bydła - wybrane zagadnienia
(Elamed Media Group, 2021)Praca zatytułowana "Choroby zakaźne układu oddechowego bydła - wybrane zagadnienia" poświęcona jest problemom zdrowotnym dotykającym układu oddechowego bydła, jednym z najczęściej pojawiających się zaburzeniom chorobowym, ... -
Clostridium perfringens - opportunistic foodborne pathogen, its diversity and epidemiological significance
(2023)The C. perfringens species is associated with various environments, such as soils, sewage, and food. However, it is also a component of the gastrointestinal (GI) microflora (i.e., microbiota) of sick and healthy humans and ... -
Co potrafią trzy atomy tlenu?
(2021)Ozon, bo o nim mowa, został wpisany na listę substancji uznawanych za bezpieczne ponad 30 lat temu. Jego silne właściwości utleniające są szeroko wykorzystywane choćby w przetwórstwie żywności. Czy ta technologia może być ...