Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-9 z 9
Prevalence of veterinary antibiotics in natural and organic fertilizers from animal food production and assessment of their potential ecological risk
(Willey, 2023)
BACKGROUND: Veterinary antibiotics are emerging contaminants and enter into soil principally by agricultural application of organic fertilizers. This paper presents the results of the research obtained for the analyzed ...
Molecular diversity of BoNT-producing clostridia—a still-emerging and challenging problem
(MDPI, 2023)
The diversity of BoNT-producing Clostridia is still a worrying problem for specialistswho explore the evolutionary and taxonomic diversity of C. botulinum. It is also a problem for epidemiologists and laboratory staff ...
Formaldehyd jako czynnik zagrożenia i zakazany dodatek paszowy
(Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)
Formaldehyd jest substancją chemiczną występującą powszechnie w środowisku bytowania ludzi i zwierząt, która nie jest obojętna dla naszego bezpieczeństwa. Stąd przedmiotem niniejszego artykułu są aspekty toksykologiczne ...
Clostridium perfringens - opportunistic foodborne pathogen, its diversity and epidemiological significance
(2023)
The C. perfringens species is associated with various environments, such as soils, sewage, and food. However, it is also a component of the gastrointestinal (GI) microflora (i.e., microbiota) of sick and healthy humans and ...
Insect Meals and Insect Antimicrobial Peptides as an Alternative for Antibiotics and Growth Promoters in Livestock Production
(MDPI, 2023)
The extensive use of antibiotics in animal production has led to the development of antibiotic-resistant microorganisms and the search for alternative antimicrobial agents in animal production. One such compound may be ...
Przetworzone białka zwierzęce w żywieniu zwierząt gospodarskich - aspekty prawne stosowania i kontroli laboratoryjnej w paszach
(Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)
Odnotowane w ostatnim okresie sytuacje kryzysowe w sektorze drobiarskim związane z obecnością niedozwolonych przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w mieszankach paszowych wskazują na potrzebę upowszechniania zasad ...
Metody identyfikacji gatunkowej materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego oraz mięsa i jego przetworów
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2023)
Despite the introduction, in 2021, of cross-using processed animal protein (PAP), in poultry and swine feed, there is still a risk of secondary contamination or deliberate addition of an undesirable protein species ...
Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?
(2023)
W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych ...
Development, in-house validation and application of a method using high-performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC-FLD) for the quantification of 12 ergot alkaloids in compound feeds
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2023)
Introduction: Ergot alkaloids (EAs) are toxic substances naturally produced by Claviceps fungi. These fungi infest a widerange of cereals and grasses. When domestic animals are exposed to EAs through contaminated feeds, ...