Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

    • Zaloguj
    Zobacz pozycję 
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Publikacje
    • Zobacz pozycję
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Publikacje
    • Zobacz pozycję
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?

    Hodowca drobiu

    Thumbnail
    Data
    2023
    Autor
    Weiner, Anna
    Skowronek, Martyna
    Mazur - Frejowska, Monika
    Kwiatek, Krzysztof
    Metadane
    Pokaż pełny rekord
    Streszczenie
    W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych oraz tłuszczu. Koncentracja składników pokarmowych w mączkach z owadów zależy od ich stadium rozwojowego, warunków produkcji oraz składu paszy i podłoża, na którym są hodowane. Owady mogą odgrywać zasadniczą rolę w żywieniu zwierząt, dlatego potrzebne są dalsze badania ich wartości odżywczej w kontekście ich stosowania w paszach.
    URI
    https://www.portalhodowcy.pl/czasopisma/hodowca-drobiu/hodowca-drobiu-archiwum/503-hodowca-drobiu-9-2023/6205-hodowca-drobiu-9-2023
    Zbiory
    • Publikacje [643]

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Przeglądaj

    Całe RepozytoriumZbiory i kolekcjeDaty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

    Moje konto

    Zaloguj

    Statystyki

    Przejrzyj statystyki użycia

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV