Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?
Hodowca drobiu
Data
2023Autor
Weiner, Anna
Skowronek, Martyna
Mazur - Frejowska, Monika
Kwiatek, Krzysztof
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych oraz tłuszczu. Koncentracja składników pokarmowych w mączkach z owadów zależy od ich stadium rozwojowego, warunków produkcji oraz składu paszy i podłoża, na którym są hodowane. Owady mogą odgrywać zasadniczą rolę w żywieniu zwierząt, dlatego potrzebne są dalsze badania ich wartości odżywczej w kontekście ich stosowania w paszach.
Zbiory
- Publikacje [569]