Przeglądaj Rozdział według tytułu
Wyświetlanie pozycji 1-20 z 45
-
57. Naukowa Konferencja Pszczelarska
(Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice, 2021)Choroby bakteryjne i pierwotniacze pszczoły miodnej (Apis mellifera L.) takie jak zgnilec amerykański (AFB), zgnilec europejski (EFB) czy nosemoza zazwyczaj zwalczane są przy użyciu leków przeciwdrobnoustrojowych należących ... -
57. Naukowa Konferencja Pszczelarska
(Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego (UŚ), Katowice, 2021)Acarapis woodi jest czynnikiem etiologicznym choroby roztoczowej pszczół zwanej również akarapidozą. W Polsce od 1988 roku nie odnotowano ani jednego przypadku akarapidozy, w związku z czym zaprzestano dalszego prowadzenia ... -
Encyclopedia
(MDPI, 2021)Alaria alata flukes are cosmopolitan parasites. In Europe, the definitive hosts are red foxes (Vulpes vulpes), wolves (Canis lupus), and raccoon dogs (Nyctereutes procyonoides), as well as animals that belong to the Felidae ... -
Gentian violet, leucogentian violet, malachite green, leucomalachite green, and CI Direct Blue 218
(2022)This volume of the IARC Monographs provides evaluations of the carcinogenicity of malachite green and leucomalachite green. -
Gentian violet, leucogentian violet, malachite green, leucomalachite green, and CI Direct Blue 218
(2022)This volume of the IARC Monographs provides evaluations of the carcinogenicity of gentian violet and leucogentian violet. -
Gentian violet, leucogentian violet, malachite green, leucomalachite green, and CI Direct Blue 218
(2022)This volume of the IARC Monographs provides evaluations of the carcinogenicity of CI Direct Blue 218. -
Kalendarz Pszczelarza z Pasją 2023. Pożytki i Karmienie Pszczół
(2022)Miód jest powszechnie uważany za produkt naturalny i zdrowy. Musi spełniać określone wymogi, w tym być wolny od jakichkolwiek dodatków czy substancji obcych. Stosowanie w celach profilaktycznych czy leczniczych substancji ... -
Lecznica Dużych Zwierząt. Monografia: Nowe formy profilaktyki i terapii wybranych chorób bydła
(apra-wetpress s.c., 2022)Aby zminimalizować straty finansowe powodowane przez BoHV1 w hodowli bydła wiele państw, w szczególności europejskich, opracowało i wdrożyło krajowe programy zwalczania wirusa. W stadach nieszczepionych przeciwko IBR ... -
Lecznica Dużych Zwierząt. Monografia: Nowe formy profilaktyki i terapii wybranych chorób bydła
(2022)Za najważniejsze czynniki zatruć można uznać C.botulinum i toksynę botulinowwą, toksyczne alkaloidy roślinne, formaldehyd czy azotany (V) i azotany (III). W związku z powyższym, przedmiotem opracowania są wybrane czynniki ... -
Lecznica Dużych Zwierząt. Monografia: Nowe formy profilaktyki i terapii wybranych chorób bydła
(2022)Gorączka Q wywoływana jest przez Coxiella (C.) burnetii, bakterię bytującą wewnątrzkomórkowo, posiadająca potencjał zoonotyczny. Przypadki zakażeń C. burnetii notowane sa zarówno u ludzi, jak i u zwierząt na całym świecie. ... -
Molecular Epidemiology Study of Mycobacterium Tuberculosis Complex
(2021)Although Poland is officially tuberculosis (TB) free, meaning that less than 0.1% of her cattle herd is TB-positive, the problem of bovine TB in Poland may be re-emerging: its presence has recently been confirmed in domestic ... -
Nowoczesne technologie - strategie, rozwiązania i perspektywy rozwoju
(Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2021) -
Nowoczesne technologie – strategie, rozwiązania i perspektywy rozwoju
(Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., 2021)Zielona chemia to wdrażanie rozwiązań w zakresie chemii mających na celu ograniczenie lub wyeliminowanie wytwarzania surowców, produktów, rozpuszczalników i odpadów, które są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego i środowiska. ... -
Present knowledge in food safety. A risk-based approach through the food chain
(2022)Animal feed production is a complex process involving severalsteps during feed milling. In feed manufacturing, there arenumerous opportunities to introduce microorganisms from variousenvironmental and other sources. While ... -
Present knowledge in food safety. A risk-based approach through the food chain
(2022)The production, processing, and marketing process in the food chain starting at the stage of primary production and ending with households, that is, after traveling all the way “from farm to fork,” it is exposed to various ... -
Quo vadis zootechniko?
(Polskie Towarzystwo Zootechniczne, 2021)Począwszy od 2007 roku ASFV roku opanował wiele krajów Europy i Azji, sięgając również znacznie oddalonych wysp zarówno na Pacyfiku (Filipiny), jak i Oceanie Atlantyckim (Republika Zielonego Przylądka) i pozostając przy ... -
Ryby żyworodne w akwarium
(2021) -
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ... -
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ... -
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...