Przeglądaj według tematu "ryby"
Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5
-
Dioksyny, furany i PCB w importowanych rybach morskich – narażenie konsumentów
(Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe, 2023)Wprowadzenie. Normy żywieniowe zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu zewzględu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze. Najważniejszymi z nich są długołańcuchowe,wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ... -
XLVI Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych. Materiały szkoleniowe
(Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych, 2021)W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie losami związków chemicznych w środowisku wodnym. Istnieje wiele doniesień o obecności w środowisku wodnym związków chemicznych, takich jak pestycydy, hormony steroidowe czy ... -
XLVII Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych
(2022)Występowanie barwników farmakologicznie czynnych w środowisku wodnym zostało opisane po raz pierwszy w 1980 roku w Stanach Zjednoczonych przez Nelson i Hitem, którzy w pobliżu miejsca składowania odpadów pochodzących z ... -
XLVIII Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych
(2023)Stosowanie w celach profilaktycznych czy leczniczych substancji farmakologicznie czynnych u ryb, od których lub z których pozyskuje się żywność, może prowadzić do gromadzenia się ich pozostałości w jadalnych tkankach lub ...