Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5

    • Dioksyny, furany i PCB w importowanych rybach morskich – narażenie konsumentów 

      Mikołajczyk, Szczepan; Warenik-Bany, Małgorzata; Pajurek, Marek (Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe, 2023)
      Wprowadzenie. Normy żywieniowe zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu zewzględu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze. Najważniejszymi z nich są długołańcuchowe,wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ...
    • Jak zadbać o zdrowie ryb po zimowaniu 

      Żelazny, Jan (2021)
    • XLVI Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych. Materiały szkoleniowe 

      Mitrowska, Kamila; Tkaczyk-Wlizło, Angelika (Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych, 2021)
      W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie losami związków chemicznych w środowisku wodnym. Istnieje wiele doniesień o obecności w środowisku wodnym związków chemicznych, takich jak pestycydy, hormony steroidowe czy ...
    • XLVII Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych 

      Mitrowska, Kamila; Tkaczyk-Wlizło, Angelika; Kaczkowski, Zbigniew (2022)
      Występowanie barwników farmakologicznie czynnych w środowisku wodnym zostało opisane po raz pierwszy w 1980 roku w Stanach Zjednoczonych przez Nelson i Hitem, którzy w pobliżu miejsca składowania odpadów pochodzących z ...
    • XLVIII Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych 

      Mitrowska, Kamila (2023)
      Stosowanie w celach profilaktycznych czy leczniczych substancji farmakologicznie czynnych u ryb, od których lub z których pozyskuje się żywność, może prowadzić do gromadzenia się ich pozostałości w jadalnych tkankach lub ...