Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

    • Zaloguj
    Zobacz pozycję 
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Publikacje
    • Zobacz pozycję
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Publikacje
    • Zobacz pozycję
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dioksyny, furany i PCB w importowanych rybach morskich – narażenie konsumentów

    Żywność. Nauka. Technologia Jakość.

    Thumbnail
    Data
    2023
    Autor
    Mikołajczyk, Szczepan
    Warenik-Bany, Małgorzata
    Pajurek, Marek
    Metadane
    Pokaż pełny rekord
    Streszczenie
    Wprowadzenie. Normy żywieniowe zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu zewzględu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze. Najważniejszymi z nich są długołańcuchowe,wielonienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach(głównie D3), aminokwasy i łatwo przyswajalne białko. Niestety ryby przebywające w zanieczyszczonymśrodowisku mogą gromadzić toksyczne związki, do których należą polichlorowane dibenzo-p-dioksyny(PCDD), polichlorowane dibenzofurany (PCDF) i polichlorowane bifenyle (PCB). Celem badań byłookreślenie aktualnego stanu zanieczyszczenia toksycznymi związkami PCDD, PCDF, PCB, importowa-nych do Polski ryb morskich oraz ocena ryzyka dla konsumentów z uwzględnieniem tolerowanej tygo-dniowej dawki (TWI) 2 pg WHO-TEQ/kg masy ciała (m.c.). Badaniom poddano 6 gatunków ryb daleko-morskich: turbot, makrela, łosoś atlantycki, tuńczyk, mintaj i morszczuk. W badaniach wykorzystanotechnikę spektrometrii mas rozcieńczenia izotopowego (IDMS) z wysokorozdzielczą chromatografiągazową sprzężoną z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (HRGC-HRMS).Wyniki i wnioski. Najwyższe stężenia dla sumy PCDD/F i dioksynopodobnych PCB (dl-PCB) ozna-czano w mięśniach turbota 1,25 pg WHO-TEQ/g świeżej masy (ś.m.), a najniższe odpowiednio w mię-śniach mintaja, morszczuka i tuńczyka 0,02, 0,03, 0,04 pg WHO-TEQ/g ś.m. Mimo że badane ryby zawie-rały niskie w stosunku do dopuszczalnych limitów stężenia PCDD/F/PCB, spożycie rekomendowanychdwóch porcji najbardziej zanieczyszczonych gatunków powoduje nawet sześciokrotne w przypadku dziecii dwukrotne dla dorosłych przekroczenia dawki TWI. Importowane turboty, łososie i makrele stanowiąznaczące źródło dioksyn i PCB dla konsumentów ryb.
    URI
    https://wydawnictwo.pttz.org/magazine-archive-categories/2023-30-2-135/
    Zbiory
    • Publikacje [635]

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Przeglądaj

    Całe RepozytoriumZbiory i kolekcjeDaty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

    Moje konto

    Zaloguj

    Statystyki

    Przejrzyj statystyki użycia

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV