Przeglądaj według tematu "ocena ryzyka"
Wyświetlanie pozycji 1-3 z 3
-
Analiza porównawcza stężeń oraz profili dioksyn i polichlorowanych bifenyli w paszach
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB w Puławach, 2021)Dioksyny (PCDD/PCDF) i polichlorowane bifenyle (PCB) stanowią grupę niepożądanych substancji chemicznych, zaliczanych do trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO). Główną drogą narażenia ludzi na te związki jest dieta ... -
Dioksyny, furany i PCB w importowanych rybach morskich – narażenie konsumentów
(Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe, 2023)Wprowadzenie. Normy żywieniowe zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu zewzględu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze. Najważniejszymi z nich są długołańcuchowe,wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ... -
Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
(2021)Polska, podobnie jak pozostałe państwa członkowskie UE, jest krajem z ograniczonym asortymentem wysokobiałkowych surowców paszowych mogących stanowić wartościowe komponenty do produkcji pasz. Celem tej publikacji jest ...