Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

    • Zaloguj
    Zobacz pozycję 
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Rozprawy doktorskie
    • Zobacz pozycję
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Rozprawy doktorskie
    • Zobacz pozycję
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) w żywności pochodzenia zwierzęcego

    Rozprawa doktorska

    Thumbnail
    Oglądaj/Open
    Ewelnina Bigoraj.docx (21.73KB)
    Data
    2023
    Autor
    Bigoraj, Ewelina
    Metadane
    Pokaż pełny rekord
    Streszczenie
    HEV jest hepatowirusem wywołującym infekcje u człowieka i wielu gatunków zwierząt. Pomimo, że wirusowe zapalenie wątroby u zwierząt ma bezobjawowy przebieg to zakażenia u ludzi mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Drogą zakażenia człowieka HEV jest droga pokarmowa, a żywność pochodzenia zwierzęcego spożywana w stanie surowym lub nie poddana dostatecznej obróbce termicznej stanowi główne źródło infekcji. HEV jest najczęściej wykrywany w wątrobie i krwi wieprzowej, w wieprzowych podrobowych wyrobach mięsnych, natomiast sporadycznie w mięsie. Oprócz podrobów wieprzowych również podroby królicze mogą być źródłem wirusa. Jak dotąd w Polsce nie prowadzono badań mających na celu identyfikację HEV na różnych etapach łańcucha produkcyjnego żywności zwierzęcego pochodzenia obejmujących produkcję pierwotną, przetwórstwo i sprzedaż detaliczną. W przeprowadzonych badaniach własnych wyznaczono następujące cele: 1) Adaptacja i zastosowanie komercyjnie dostępnego zestawu ELISA recomWell HEV IgG (Mikrogen Diagnostik, Niemcy) do wykrywania zakażeń HEV u królików skierowanych do uboju. 2) Ocena występowania zakażeń HEV u królików rzeźnych oraz identyfikacja zoonotycznych genotypów wirusa. 3) Wykrywanie i ilościowa ocena zawartości HEV we krwi i wątrobie wieprzowej stanowiących surowiec do produkcji wędlin podrobowych. 4) Znaczenie obecności adenowirusa świń (pAdV) w żywności jako higienicznego wskaźnika jej zanieczyszczenia enterowirusami.
     
    Wykaz publikacji składających się na rozprawę I. Praca przeglądowa 1. Bigoraj E., Rzeżutka A.: Wirus zapalenia wątroby typu E u ludzi, zwierząt gospodarskich i związanych ze środowiskiem sylwatycznym. Med. Weter. 2017, 73, 456-461. II. Prace oryginalne 1. Bigoraj E., Rzeżutka A.: Application of ELISA recomWell HEV IgG (Human) for detection of virus-specific antibodies in sera of slaughtered rabbits. Food Anal. Methods, 2018, 11, 3576-3581. 2. Bigoraj E., Kozyra I., Kwit E., Rzeżutka A.: Detection of hepatitis E virus (rabbit genotype) in farmed rabbits entering the food chain. Int. J. Food Microbiol. 2020, 319, 108507. 3. Bigoraj E., Paszkiewicz W., Rzeżutka A.: Porcine blood and liver as sporadic sources of hepatitis E virus (HEV) in the production chain of offal-derived foodstuffs in Poland. Food Environ. Virol. 2021, 13, 347-356.
     
    URI
    https://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/582
    Zbiory
    • Rozprawy doktorskie [17]

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Przeglądaj

    Całe RepozytoriumZbiory i kolekcjeDaty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

    Moje konto

    Zaloguj

    Statystyki

    Przejrzyj statystyki użycia

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV