Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) w żywności pochodzenia zwierzęcego
Rozprawa doktorska
Streszczenie
HEV jest hepatowirusem wywołującym infekcje u człowieka i wielu gatunków zwierząt. Pomimo, że wirusowe zapalenie wątroby u zwierząt ma bezobjawowy przebieg to zakażenia u ludzi mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Drogą zakażenia człowieka HEV jest droga pokarmowa, a żywność pochodzenia zwierzęcego spożywana w stanie surowym lub nie poddana dostatecznej obróbce termicznej stanowi główne źródło infekcji. HEV jest najczęściej wykrywany w wątrobie i krwi wieprzowej,
w wieprzowych podrobowych wyrobach mięsnych, natomiast sporadycznie w mięsie. Oprócz podrobów wieprzowych również podroby królicze mogą być źródłem wirusa. Jak dotąd w Polsce nie prowadzono badań mających na celu identyfikację HEV na różnych etapach łańcucha produkcyjnego żywności zwierzęcego pochodzenia obejmujących produkcję pierwotną, przetwórstwo i sprzedaż detaliczną.
W przeprowadzonych badaniach własnych wyznaczono następujące cele:
1) Adaptacja i zastosowanie komercyjnie dostępnego zestawu ELISA recomWell HEV IgG (Mikrogen Diagnostik, Niemcy) do wykrywania zakażeń HEV u królików skierowanych do uboju.
2) Ocena występowania zakażeń HEV u królików rzeźnych oraz identyfikacja zoonotycznych genotypów wirusa.
3) Wykrywanie i ilościowa ocena zawartości HEV we krwi i wątrobie wieprzowej stanowiących surowiec do produkcji wędlin podrobowych.
4) Znaczenie obecności adenowirusa świń (pAdV) w żywności jako higienicznego wskaźnika jej zanieczyszczenia enterowirusami. Wykaz publikacji składających się na rozprawę
I. Praca przeglądowa
1. Bigoraj E., Rzeżutka A.: Wirus zapalenia wątroby typu E u ludzi, zwierząt gospodarskich i związanych ze środowiskiem sylwatycznym. Med. Weter. 2017, 73, 456-461.
II. Prace oryginalne
1. Bigoraj E., Rzeżutka A.: Application of ELISA recomWell HEV IgG (Human) for detection of virus-specific antibodies in sera of slaughtered rabbits. Food Anal. Methods, 2018, 11, 3576-3581.
2. Bigoraj E., Kozyra I., Kwit E., Rzeżutka A.: Detection of hepatitis E virus (rabbit genotype) in farmed rabbits entering the food chain. Int. J. Food Microbiol. 2020, 319, 108507.
3. Bigoraj E., Paszkiewicz W., Rzeżutka A.: Porcine blood and liver as sporadic sources of hepatitis E virus (HEV) in the production chain of offal-derived foodstuffs in Poland. Food Environ. Virol. 2021, 13, 347-356.
Zbiory
- Rozprawy doktorskie [15]