Pokaż uproszczony rekord

Rozprawa doktorska

dc.contributor.authorBigoraj, Ewelina
dc.contributor.otherPromotor rozprawy: prof. dr hab. Artur Rzeżutka
dc.contributor.otherPromotor pomocniczy: dr Ewa Kwit
dc.date.accessioned2023-11-30T12:19:45Z
dc.date.available2023-11-30T12:19:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifierhttps://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/582
dc.identifier.urihttps://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/582
dc.description.abstractHEV jest hepatowirusem wywołującym infekcje u człowieka i wielu gatunków zwierząt. Pomimo, że wirusowe zapalenie wątroby u zwierząt ma bezobjawowy przebieg to zakażenia u ludzi mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Drogą zakażenia człowieka HEV jest droga pokarmowa, a żywność pochodzenia zwierzęcego spożywana w stanie surowym lub nie poddana dostatecznej obróbce termicznej stanowi główne źródło infekcji. HEV jest najczęściej wykrywany w wątrobie i krwi wieprzowej, w wieprzowych podrobowych wyrobach mięsnych, natomiast sporadycznie w mięsie. Oprócz podrobów wieprzowych również podroby królicze mogą być źródłem wirusa. Jak dotąd w Polsce nie prowadzono badań mających na celu identyfikację HEV na różnych etapach łańcucha produkcyjnego żywności zwierzęcego pochodzenia obejmujących produkcję pierwotną, przetwórstwo i sprzedaż detaliczną. W przeprowadzonych badaniach własnych wyznaczono następujące cele: 1) Adaptacja i zastosowanie komercyjnie dostępnego zestawu ELISA recomWell HEV IgG (Mikrogen Diagnostik, Niemcy) do wykrywania zakażeń HEV u królików skierowanych do uboju. 2) Ocena występowania zakażeń HEV u królików rzeźnych oraz identyfikacja zoonotycznych genotypów wirusa. 3) Wykrywanie i ilościowa ocena zawartości HEV we krwi i wątrobie wieprzowej stanowiących surowiec do produkcji wędlin podrobowych. 4) Znaczenie obecności adenowirusa świń (pAdV) w żywności jako higienicznego wskaźnika jej zanieczyszczenia enterowirusami.en_US
dc.description.abstractWykaz publikacji składających się na rozprawę I. Praca przeglądowa 1. Bigoraj E., Rzeżutka A.: Wirus zapalenia wątroby typu E u ludzi, zwierząt gospodarskich i związanych ze środowiskiem sylwatycznym. Med. Weter. 2017, 73, 456-461. II. Prace oryginalne 1. Bigoraj E., Rzeżutka A.: Application of ELISA recomWell HEV IgG (Human) for detection of virus-specific antibodies in sera of slaughtered rabbits. Food Anal. Methods, 2018, 11, 3576-3581. 2. Bigoraj E., Kozyra I., Kwit E., Rzeżutka A.: Detection of hepatitis E virus (rabbit genotype) in farmed rabbits entering the food chain. Int. J. Food Microbiol. 2020, 319, 108507. 3. Bigoraj E., Paszkiewicz W., Rzeżutka A.: Porcine blood and liver as sporadic sources of hepatitis E virus (HEV) in the production chain of offal-derived foodstuffs in Poland. Food Environ. Virol. 2021, 13, 347-356.
dc.language.isoplen_US
dc.publisherPaństwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławyen_US
dc.subjectwirus zapalenia wątroby typu Een_US
dc.subjectHEVen_US
dc.subjectżywność pochodzenia zwierzęcegoen_US
dc.titleWirus zapalenia wątroby typu E (HEV) w żywności pochodzenia zwierzęcegoen_US
dc.typeThesisen_US
dcterms.titleRozprawa doktorska


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord