Przeglądaj według tematu "pasze"
Wyświetlanie pozycji 1-5 z 5
-
Analiza porównawcza stężeń oraz profili dioksyn i polichlorowanych bifenyli w paszach
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB w Puławach, 2021)Dioksyny (PCDD/PCDF) i polichlorowane bifenyle (PCB) stanowią grupę niepożądanych substancji chemicznych, zaliczanych do trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO). Główną drogą narażenia ludzi na te związki jest dieta ... -
Charakterystyka molekularna szczepów z rodzaju Clostridium izolowanych z treści jelitowej kurcząt żywionych paszami z udziałem przetworzonego białka owadziego
(2022)Celem badań było określenie przynależności gatunkowej oraz występowania genów warunkujących wytarzanie toksyn botulinowych (genów ntnh wspólnych dla wszystkich szczepów z rodzaju Clostridium zdolnych do produkcji toksyn ... -
Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?
(2023)W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych ... -
Przetworzone białka zwierzęce w żywieniu zwierząt gospodarskich - aspekty prawne stosowania i kontroli laboratoryjnej w paszach
(Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)Odnotowane w ostatnim okresie sytuacje kryzysowe w sektorze drobiarskim związane z obecnością niedozwolonych przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w mieszankach paszowych wskazują na potrzebę upowszechniania zasad ... -
Zastosowanie chromatografii gazowej do oznaczania triheptanianu glicerolu (GTH) w przetworzonych ubocznych produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy, 2023)Obowiązek znakowania triheptanianem glicerolu (GTH) przetworzonych ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, zaliczonych, zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października ...