Przeglądaj według autora "Weiner, Anna"
-
Metody identyfikacji gatunkowej materiałów paszowych pochodzenia zwierzęcego oraz mięsa i jego przetworów
Mazur - Frejowska, Monika; Skowronek, Martyna; Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2023)Despite the introduction, in 2021, of cross-using processed animal protein (PAP), in poultry and swine feed, there is still a risk of secondary contamination or deliberate addition of an undesirable protein species ... -
Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?
Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (2023)W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych ... -
Nadzór nad produkcją pasz opartych o białka zwierzęce
Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)Zagrożenia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa pasz mogą pojawić się na każdym etapie procesu produkcji. Mogą one także wynikać z możliwości umyślnego lub przypadkowego wprowadzenia do pasz zakazanych mączek mięsno-kostnych, ... -
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego - źródła i kategorie materiałów pochodzenia zwierzęcego
Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) są to całe zwierzęta martwe lub ich części, produkty pochodzenia zwierzęcego lub inne produkty otrzymane ze zwierząt nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi. Podlegają ... -
Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich – nowe uwarunkowania
Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2022)This article describes current legal regulations on the use of animal proteins in animal feeding, with the special interest on general rules in BSE prevention and control. Now, after more than twenty years, the feed ban ... -
Przetworzone białka zwierzęce w żywieniu zwierząt gospodarskich - aspekty prawne stosowania i kontroli laboratoryjnej w paszach
Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (Przedsiębiorstwo Wielobranżowe BEGEPO Sp. z o.o., 2023)Odnotowane w ostatnim okresie sytuacje kryzysowe w sektorze drobiarskim związane z obecnością niedozwolonych przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w mieszankach paszowych wskazują na potrzebę upowszechniania zasad ... -
Przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego w zastosowaniach krzyżowych - regulacje prawne
Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2023)Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) stanowią źródło pełnowartościowego białka, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi ale mogą być wykorzystane do produkcji pasz. -
Przetworzone białko zwierzęce w zastosowaniach krzyżowych - kontrola pasz i wykrywanie nieprawidłowości
Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2023)Wysiłki w zakresie zapobiegania i kontroli umożliwiły stopniowe znoszenie zakazu paszowego dotyczące stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP). Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa możliwe jest ... -
W jaki sposób można stosować owady w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących
Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)Obecnie liczba ludności na świecie systematycznie się zwiększa, a według prognoz w 2050 roku może osiągnąć nawet 10 miliardów. Konwencjonalne źródła białka nie są już wystarczające do całkowitego zaspokojenia przyrostu ... -
Wykrywanie i identyfikacja DNA zwierzęcego w paszach
Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego stanowią bogate źródło białka o korzystnym składzie aminokwasów egzogennych. Możliwość wykorzystania tego rodzaju białek w paszach dla zwierząt gospodarskich wiązała się z ... -
Znaczenie przetworzonego białka owadziego w żywieniu zwierząt domowych
Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)The available literature provides information on the use of insects as processed insect protein (PAP) in food pets. A high protein content, including exogenous amino acids and fat, is a characteristic of all developmental ...