Biologiczne skażenie gleby - zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska
Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu
dc.contributor.author | Kłapeć, Teresa | |
dc.contributor.author | Wójcik-Fatla, Angelina | |
dc.contributor.author | Farian, Ewelina | |
dc.contributor.author | Kowalczyk, Katarzyna | |
dc.contributor.author | Zdybel, Jolanta | |
dc.contributor.author | Sroka, Jacek | |
dc.contributor.author | Jadczyszyn, Tamara | |
dc.contributor.author | Skowron, Piotr | |
dc.contributor.author | Siebielec, Grzegorz | |
dc.contributor.author | Cencek, Tomasz | |
dc.date.accessioned | 2025-01-13T08:09:16Z | |
dc.date.available | 2025-01-13T08:09:16Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier | https://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/758 | |
dc.identifier.issn | 2083-4543 | |
dc.identifier.uri | https://www.monz.pl/pdf-191899-114844?filename=Biologiczne%20skazenie.pdf | |
dc.description.abstract | Wprowadzenie i cel pracy. Gleba stanowi miejsce akumulacji groźnych dla życia ludzi i zwierząt patogenów. Zgodnie z polskimi normami gleba jest badana na obecność bakterii z rodzaju Salmonella, a także jaj pasożytów jelitowych z rodzajów Ascaris, Trichuris i Toxocara. Coraz częściej jako wskaźnikstanu sanitarnego gleby wykorzystywane są również bakterie E. coli. Celem pracy jest wskazanie istotnej roli gleby w rozpowszechnieniu bakterii wskaźnikowych i pasożytów jelitowych z grupy nicieni.Metody przeglądu. Do przeglądu piśmiennictwa użyto bazy Google Scholar i Elsevier. Artykuły wyszukiwano, wpisując słowa kluczowe. Analizie poddano publikacje w języku polskim i angielskim opublikowane w latach 2000–2024.Opis stanu wiedzy. Obecnie choroby pasożytnicze zwią-zane z glebą (glistnica, włosogłówczyca i oksokaroza) nie podlegają zgłoszeniom epidemiologicznym i nie są ujęte w Meldunkach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Nie ma obowiązku mikrobiologicznego badania gleby wykorzystywanej rolniczo. Skażona gleba jest źródłem zanieczyszczenia warzyw i owoców. Główne patogeny będące przyczyną mikrobiologicznego i parazytologicznego zanieczyszczenia warzyw i owoców były wielokrotnie przyczyną zachorowań wśród ludzi.Podsumowanie. Prowadzone w ostatnich latach badaniabakteriologiczno-parazytologiczne wykazały obecność omawianych patogenów w glebie stosowanej pod uprawy, na warzywach i owocach przewidzianych do sprzedaży oraz w miejscach przeznaczonych do wypoczynku. W związku z tym sytuacja epidemiologiczna wymaga, aby niezwykle restrykcyjnie przestrzegać zaleceń dotyczących badań glebyoraz płodów rolnych na becność zoonotycznych patogenów w celu zmniejszenia ryzyka zachorowań ludzi na choroby odzwierzęce. | |
dc.language.iso | PL | |
dc.publisher | Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie | |
dc.subject | gleba | |
dc.subject | skażenie | |
dc.subject | Salmonella | |
dc.subject | Ascaris | |
dc.subject | Trichuris | |
dc.title | Biologiczne skażenie gleby - zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska | |
dcterms.bibliographicCitation | 2024 Tom 30 nr 3 s. 213–217 | |
dcterms.title | Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu | |
dc.identifier.doi | 10.26444/monz/191899 |
Pliki tej pozycji
Plik | Rozmiar | Format | Przeglądanie |
---|---|---|---|
Nie ma plików powiązanych z tą pozycją. |
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Publikacje [593]
artykuły z czasopism