Pokaż uproszczony rekord

Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu

dc.contributor.authorKłapeć, Teresa
dc.contributor.authorWójcik-Fatla, Angelina
dc.contributor.authorFarian, Ewelina
dc.contributor.authorKowalczyk, Katarzyna
dc.contributor.authorZdybel, Jolanta
dc.contributor.authorSroka, Jacek
dc.contributor.authorJadczyszyn, Tamara
dc.contributor.authorSkowron, Piotr
dc.contributor.authorSiebielec, Grzegorz
dc.contributor.authorCencek, Tomasz
dc.date.accessioned2025-01-13T08:09:16Z
dc.date.available2025-01-13T08:09:16Z
dc.date.issued2024
dc.identifierhttps://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/758
dc.identifier.issn2083-4543
dc.identifier.urihttps://www.monz.pl/pdf-191899-114844?filename=Biologiczne%20skazenie.pdf
dc.description.abstractWprowadzenie i cel pracy. Gleba stanowi miejsce akumulacji groźnych dla życia ludzi i zwierząt patogenów. Zgodnie z polskimi normami gleba jest badana na obecność bakterii z rodzaju Salmonella, a także jaj pasożytów jelitowych z rodzajów Ascaris, Trichuris i Toxocara. Coraz częściej jako wskaźnikstanu sanitarnego gleby wykorzystywane są również bakterie E. coli. Celem pracy jest wskazanie istotnej roli gleby w rozpowszechnieniu bakterii wskaźnikowych i pasożytów jelitowych z grupy nicieni.Metody przeglądu. Do przeglądu piśmiennictwa użyto bazy Google Scholar i Elsevier. Artykuły wyszukiwano, wpisując słowa kluczowe. Analizie poddano publikacje w języku polskim i angielskim opublikowane w latach 2000–2024.Opis stanu wiedzy. Obecnie choroby pasożytnicze zwią-zane z glebą (glistnica, włosogłówczyca i oksokaroza) nie podlegają zgłoszeniom epidemiologicznym i nie są ujęte w Meldunkach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. Nie ma obowiązku mikrobiologicznego badania gleby wykorzystywanej rolniczo. Skażona gleba jest źródłem zanieczyszczenia warzyw i owoców. Główne patogeny będące przyczyną mikrobiologicznego i parazytologicznego zanieczyszczenia warzyw i owoców były wielokrotnie przyczyną zachorowań wśród ludzi.Podsumowanie. Prowadzone w ostatnich latach badaniabakteriologiczno-parazytologiczne wykazały obecność omawianych patogenów w glebie stosowanej pod uprawy, na warzywach i owocach przewidzianych do sprzedaży oraz w miejscach przeznaczonych do wypoczynku. W związku z tym sytuacja epidemiologiczna wymaga, aby niezwykle restrykcyjnie przestrzegać zaleceń dotyczących badań glebyoraz płodów rolnych na becność zoonotycznych patogenów w celu zmniejszenia ryzyka zachorowań ludzi na choroby odzwierzęce.
dc.language.isoPL
dc.publisherInstytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie
dc.subjectgleba
dc.subjectskażenie
dc.subjectSalmonella
dc.subjectAscaris
dc.subjectTrichuris
dc.titleBiologiczne skażenie gleby - zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska
dcterms.bibliographicCitation2024 Tom 30 nr 3 s. 213–217
dcterms.titleMedycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu
dc.identifier.doi10.26444/monz/191899


Pliki tej pozycji

PlikRozmiarFormatPrzeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord