Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy

    • Zaloguj
    Zobacz pozycję 
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Rozdział
    • Zobacz pozycję
    •   Strona główna Repozytorium
    • PIWet - PIB
    • Rozdział
    • Zobacz pozycję
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    XLIX Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych

    Rozdział: 20 lat urzędowej kontroli pozostałości barwników w produktach akwakultury w Polsce

    Thumbnail
    Data
    2024
    Autor
    Mitrowska, Kamila
    Metadane
    Pokaż pełny rekord
    Streszczenie
    Wydaje się, że bez stosowania substancji farmakologicznie czynnych, którymi niemal rutynowo traktuje się zwierzęta w celach leczniczych, utrzymanie i intensywne metody hodowli ryb jest niemożliwe. Nadmierne zagęszczenie ryb i związany z tym stres mogą zmniejszyć odporność immunologiczną ryb nawet w najlepszych warunkach zarządzania. Stosowanie weterynaryjnych produktów leczniczych lub substancji zakazanych czy niedozwolonych, takich jak zieleń malachitowa i fiolet krystaliczny daje zazwyczaj efekt terapeutyczny, jednak takie działanie może powodować występowanie pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w jadalnych tkankach i produktach ryb hodowlanych. Pozostałości te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta, powodując różne skutki uboczne, od zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu narządów wewnętrznych po działania genotoksyczne czy rakotwórcze. W 2021 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zakwalifikowała fiolet krystaliczny i zieleń leukomalachitową do grupy 2B - substancji przypuszczalnie rakotwórczych dla ludzi, a zieleń malachitową i fiolet leukokrystaliczny do grupy 3 - substancji nie podlegających klasyfikacji ze względu na działanie rakotwórcze dla ludzi. Za bezpieczeństwo żywności pochodzenia zwierzęcego odpowiada producent, podczas gdy jednym ze sposobów zabezpieczania ludzi przez niekorzystnym wpływem pozostałości jest systematyczna urzędowa kontrola ich obecności w żywności. W Polsce urzędowa kontrola pozostałości do 2022 r. funkcjonowała jako „Krajowy program badań kontrolnych substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt i paszach”, a obecnie realizowana jest w ramach trzech ”Krajowych planów kontroli pozostałości zakazanych lub niedopuszczonych substancji farmakologicznie czynnych oraz weterynaryjnych produktów leczniczych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego (opartego na analizie ryzyka dla produkcji krajowej i dla przywozu z państw trzecich oraz opartego na randomizowanym nadzorze dla produkcji krajowej)”, za których realizację odpowiedzialne jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Inspekcja Weterynaryjna. Rolę koordynatora, jako Krajowe Laboratorium Referencyjne, pełni Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy (PIWet-PIB) w Puławach, który współpracuje z regionalnymi laboratoriami Zakładów Higieny Weterynaryjnej (ZHW). W poszczególnych województwach badania kontrolne pozostałości koordynują i nadzorują powołani przez lekarzy wojewódzkich ich pełnomocnicy na poziomie województw i powiatów. Podobny zespół specjalistów utworzony przez Głównego Lekarza Weterynarii działa na szczeblu Głównego Inspektoratu Weterynarii. Założenia oraz plan badań kontrolnych pozostałości corocznie opracowywane są w Zakładzie Farmakologii i Toksykologii PIWet-PIB, akceptowane przez Głównego Lekarza Weterynarii, a następnie oceniane i zatwierdzane przez Komisję Europejską.
    URI
    https://sprl.pl/konferencje/konferencja-2024/materialy-konferencyjne
    Zbiory
    • Rozdział [59]

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Przeglądaj

    Całe RepozytoriumZbiory i kolekcjeDaty wydaniaAutorzyTytułyTematyTa kolekcjaDaty wydaniaAutorzyTytułyTematy

    Moje konto

    Zaloguj

    Statystyki

    Przejrzyj statystyki użycia

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontakt z nami | Wyślij uwagi
    Theme by 
    Atmire NV