Szukaj
Wyświetlanie pozycji 1-2 z 2
Występowanie polibromowanych difenyloeterów w żywności pochodzenia zwierzęcego
(Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2021)
STRESZCZENIE: Polibromowane difenyloetery (PBDE) to syntetyczne związki chemiczne, które przez wiele lat były dodawane do tworzyw sztucznych jako związki zmniejszające ich palność. Stanowią one grupę 209 kongenerów, czyli ...
Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) w żywności pochodzenia zwierzęcego
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy, 2023)
HEV jest hepatowirusem wywołującym infekcje u człowieka i wielu gatunków zwierząt. Pomimo, że wirusowe zapalenie wątroby u zwierząt ma bezobjawowy przebieg to zakażenia u ludzi mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Drogą ...