Przeglądaj Rozprawy doktorskie według tematu "żywność pochodzenia zwierzęcego"
Wyświetlanie pozycji 1-2 z 2
-
Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) w żywności pochodzenia zwierzęcego
(Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy, 2023)HEV jest hepatowirusem wywołującym infekcje u człowieka i wielu gatunków zwierząt. Pomimo, że wirusowe zapalenie wątroby u zwierząt ma bezobjawowy przebieg to zakażenia u ludzi mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Drogą ... -
Występowanie polibromowanych difenyloeterów w żywności pochodzenia zwierzęcego
(Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2021)STRESZCZENIE: Polibromowane difenyloetery (PBDE) to syntetyczne związki chemiczne, które przez wiele lat były dodawane do tworzyw sztucznych jako związki zmniejszające ich palność. Stanowią one grupę 209 kongenerów, czyli ...