Wyświetlanie pozycji 1-2 z 2

    • Wirus zapalenia wątroby typu E (HEV) w żywności pochodzenia zwierzęcego 

      Bigoraj, Ewelina (Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy, 2023)
      HEV jest hepatowirusem wywołującym infekcje u człowieka i wielu gatunków zwierząt. Pomimo, że wirusowe zapalenie wątroby u zwierząt ma bezobjawowy przebieg to zakażenia u ludzi mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Drogą ...
    • Występowanie polibromowanych difenyloeterów w żywności pochodzenia zwierzęcego 

      Pietroń, Wojciech (Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2021)
      STRESZCZENIE: Polibromowane difenyloetery (PBDE) to syntetyczne związki chemiczne, które przez wiele lat były dodawane do tworzyw sztucznych jako związki zmniejszające ich palność. Stanowią one grupę 209 kongenerów, czyli ...