Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria?
Hodowca drobiu
dc.contributor.author | Weiner, Anna | |
dc.contributor.author | Skowronek, Martyna | |
dc.contributor.author | Mazur - Frejowska, Monika | |
dc.contributor.author | Kwiatek, Krzysztof | |
dc.date.accessioned | 2023-12-20T07:15:39Z | |
dc.date.available | 2023-12-20T07:15:39Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier | https://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/604 | |
dc.identifier.issn | 1425-963X | |
dc.identifier.uri | https://www.portalhodowcy.pl/czasopisma/hodowca-drobiu/hodowca-drobiu-archiwum/503-hodowca-drobiu-9-2023/6205-hodowca-drobiu-9-2023 | |
dc.description.abstract | W dostępnej literaturze można znaleźć informacje odnośnie wykorzystania owadów w żywieniu zwierząt gospodarskich. Wszystkie stadia rozwojowe charakteryzują się wysoką zawartością białka ogólnego, w tym aminokwasów egzogennych oraz tłuszczu. Koncentracja składników pokarmowych w mączkach z owadów zależy od ich stadium rozwojowego, warunków produkcji oraz składu paszy i podłoża, na którym są hodowane. Owady mogą odgrywać zasadniczą rolę w żywieniu zwierząt, dlatego potrzebne są dalsze badania ich wartości odżywczej w kontekście ich stosowania w paszach. | |
dc.language.iso | PL | |
dc.subject | owady | |
dc.subject | pasze | |
dc.title | Możliwość wykorzystania owadów jako źródło białka w paszach – praktyka czy tylko teoria? | |
dcterms.bibliographicCitation | 2023 nr 9 s. 25-31 | |
dcterms.title | Hodowca drobiu |
Pliki tej pozycji
Plik | Rozmiar | Format | Przeglądanie |
---|---|---|---|
Nie ma plików powiązanych z tą pozycją. |
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Publikacje [569]
artykuły z czasopism