Dioksyny, furany i PCB w importowanych rybach morskich – narażenie konsumentów
Żywność. Nauka. Technologia Jakość.
| dc.contributor.author | Mikołajczyk, Szczepan | |
| dc.contributor.author | Warenik-Bany, Małgorzata | |
| dc.contributor.author | Pajurek, Marek | |
| dc.date.accessioned | 2023-11-09T08:56:13Z | |
| dc.date.available | 2023-11-09T08:56:13Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.identifier | https://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/566 | |
| dc.identifier.issn | 1425-6959 | |
| dc.identifier.uri | https://wydawnictwo.pttz.org/magazine-archive-categories/2023-30-2-135/ | |
| dc.description.abstract | Wprowadzenie. Normy żywieniowe zalecają spożywanie ryb co najmniej dwa razy w tygodniu zewzględu na zawarte w nich cenne składniki odżywcze. Najważniejszymi z nich są długołańcuchowe,wielonienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach(głównie D3), aminokwasy i łatwo przyswajalne białko. Niestety ryby przebywające w zanieczyszczonymśrodowisku mogą gromadzić toksyczne związki, do których należą polichlorowane dibenzo-p-dioksyny(PCDD), polichlorowane dibenzofurany (PCDF) i polichlorowane bifenyle (PCB). Celem badań byłookreślenie aktualnego stanu zanieczyszczenia toksycznymi związkami PCDD, PCDF, PCB, importowa-nych do Polski ryb morskich oraz ocena ryzyka dla konsumentów z uwzględnieniem tolerowanej tygo-dniowej dawki (TWI) 2 pg WHO-TEQ/kg masy ciała (m.c.). Badaniom poddano 6 gatunków ryb daleko-morskich: turbot, makrela, łosoś atlantycki, tuńczyk, mintaj i morszczuk. W badaniach wykorzystanotechnikę spektrometrii mas rozcieńczenia izotopowego (IDMS) z wysokorozdzielczą chromatografiągazową sprzężoną z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (HRGC-HRMS).Wyniki i wnioski. Najwyższe stężenia dla sumy PCDD/F i dioksynopodobnych PCB (dl-PCB) ozna-czano w mięśniach turbota 1,25 pg WHO-TEQ/g świeżej masy (ś.m.), a najniższe odpowiednio w mię-śniach mintaja, morszczuka i tuńczyka 0,02, 0,03, 0,04 pg WHO-TEQ/g ś.m. Mimo że badane ryby zawie-rały niskie w stosunku do dopuszczalnych limitów stężenia PCDD/F/PCB, spożycie rekomendowanychdwóch porcji najbardziej zanieczyszczonych gatunków powoduje nawet sześciokrotne w przypadku dziecii dwukrotne dla dorosłych przekroczenia dawki TWI. Importowane turboty, łososie i makrele stanowiąznaczące źródło dioksyn i PCB dla konsumentów ryb. | |
| dc.language.iso | pl | |
| dc.publisher | Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe | |
| dc.subject | dioksyny | |
| dc.subject | furany | |
| dc.subject | PCB | |
| dc.subject | ryby | |
| dc.subject | ocena ryzyka | |
| dc.title | Dioksyny, furany i PCB w importowanych rybach morskich – narażenie konsumentów | |
| dcterms.bibliographicCitation | 2023 vol. 30 nr 2 s. 96-108 | |
| dcterms.title | Żywność. Nauka. Technologia Jakość. | |
| dc.identifier.doi | 10.15193/zntj/2023/135/449 |
Pliki tej pozycji
| Plik | Rozmiar | Format | Przeglądanie |
|---|---|---|---|
|
Nie ma plików powiązanych z tą pozycją. |
|||
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Publikacje [684]
artykuły z czasopism
