Pokaż uproszczony rekord

Lecznica Dużych Zwierząt

dc.contributor.authorKrajewska-Wędzina, Monika
dc.date.accessioned2022-06-01T11:48:50Z
dc.date.available2022-06-01T11:48:50Z
dc.date.issued2022
dc.identifierhttps://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/280
dc.identifier.issn1895-9024
dc.identifier.uriwww.lecznica-online.pl/
dc.description.abstractNie ulega dyskusji, że alpaki to gatunek należący do rodziny wielbłądowatych z Ameryki Południowej (ang. South American Camelids SACs albo inna nazwa New World Camelids NWCs). Wiele osób, w tym również lekarzy weterynarii, mylnie uważa alpakę za dużą owcę lub małą krowę. Faktem jest, że ich inna i zbliżona do przeżuwaczy budowa anatomiczna pozwoliła na przetrwanie w naturalnych, trudnych warunkach środowiskowych. W skrócie można powiedzieć, że alpaka jest „zmodyfikowanym” przeżuwaczem. Przeżuwa podobnie jak krowa, chociaż ma 3-komorowy żołądek, a w swojej diecie wykorzystuje pasze gospodarskie, podobnie jak owce i kozy. Alpaki pasą się selektywnie, zjadana przez nie roślinność jest najwyższej wartości pokarmowej. Dlatego w chowie alpak tak bardzo ważne jest pastwisko o zróżnicowanej gatunkowo roślinności. Minerały to składniki tkanek i płynów ustrojowych, które działają w połączeniu z enzymami, hormonami i witaminami albo w koordynacji, albo konkurują ze sobą np. o pierwszeństwo we wchłanianiu. Niektóre minerały faktycznie poprawiają wchłanianie innych minerałów. Dlatego tak ważne jest zbilansowanie tych składników w diecie właśnie dla tego gatunku.en_US
dc.language.isoplen_US
dc.publisherApra-wetpress s.c.en_US
dc.subjectżywienieen_US
dc.subjectalpakaen_US
dc.titleZnaczenie minerałów w żywieniu alpaken_US
dc.typeArticleen_US
dcterms.bibliographicCitation2022 nr 2 s. 74-79
dcterms.titleLecznica Dużych Zwierząt


Pliki tej pozycji

PlikRozmiarFormatPrzeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord