Znaczenie minerałów w żywieniu alpak
Lecznica Dużych Zwierząt
Streszczenie
Nie ulega dyskusji, że alpaki to gatunek należący
do rodziny wielbłądowatych z Ameryki Południowej (ang. South American Camelids SACs albo inna nazwa New World Camelids NWCs). Wiele osób, w tym również lekarzy weterynarii, mylnie uważa alpakę za dużą owcę lub małą krowę.
Faktem jest, że ich inna i zbliżona do przeżuwaczy
budowa anatomiczna pozwoliła na przetrwanie w naturalnych, trudnych warunkach środowiskowych. W skrócie można powiedzieć, że alpaka jest „zmodyfikowanym” przeżuwaczem. Przeżuwa podobnie jak krowa, chociaż ma 3-komorowy żołądek, a w swojej diecie wykorzystuje pasze gospodarskie, podobnie jak owce i kozy. Alpaki pasą się selektywnie, zjadana przez nie roślinność jest najwyższej wartości pokarmowej. Dlatego w chowie alpak tak bardzo ważne jest pastwisko o zróżnicowanej gatunkowo roślinności.
Minerały to składniki tkanek i płynów ustrojowych,
które działają w połączeniu z enzymami, hormonami i witaminami albo w koordynacji, albo konkurują ze sobą np. o pierwszeństwo we wchłanianiu. Niektóre
minerały faktycznie poprawiają wchłanianie innych
minerałów. Dlatego tak ważne jest zbilansowanie
tych składników w diecie właśnie dla tego gatunku.
Zbiory
- Publikacje [569]