Pokaż uproszczony rekord

Wiadomości Rolnicze Polska

dc.contributor.authorDors, Arkadiusz
dc.date.accessioned2022-02-09T12:07:27Z
dc.date.available2022-02-09T12:07:27Z
dc.date.issued2021
dc.identifierhttps://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/208
dc.identifier.issn1733-4446
dc.identifier.urihttps://www.wrp.pl/czytaj-on-line/#dflip-df_77479/29/
dc.description.abstractW ostatnich latach wzrosła świadomość co do konieczności ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich, między innymi poprzez poprawę ich bezpieczeństwa biologicznego zwanego inaczej bioasekuracją. Było to związane z pojawieniem się i wybuchami kilku trudnych do kontrolowania chorób zakaźnych. W sektorze produkcji trzody chlewnej szczególna koncentracja na bioasekuracji była wynikiem pojawiania się w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń (ASF), niezwykle groźnej dla świń choroby podlegającej obowiązkowi zwalczania. Należy jednak podkreślić, że koncepcja bioasekuracji jest znaczenie szersza (mająca swój początek już w latach 80-tych ubiegłego wieku) i nie ogranicza się wyłącznie do zahamowania rozprzestrzeniania ASF, ale przede wszystkim ma ona na celu zwiększenie efektywności produkcji poprzez poprawę statusu zdrowotnego stada i może przyczynić się do wzrostu opłacalności czy ograniczenia stosowania antybiotyków.en_US
dc.language.isoplen_US
dc.subjectbioasekuracjaen_US
dc.subjectświnieen_US
dc.subjectASFen_US
dc.subjectpomóren_US
dc.subjecthodowlaen_US
dc.titleZasady bioasekuracji w praktyce dla małych i średnich gospodarstwen_US
dc.typeArticleen_US
dcterms.bibliographicCitation2021 nr 12 (177) s. 29
dcterms.titleWiadomości Rolnicze Polska


Pliki tej pozycji

PlikRozmiarFormatPrzeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord