Zasady bioasekuracji w praktyce dla małych i średnich gospodarstw
Wiadomości Rolnicze Polska
Streszczenie
W ostatnich latach wzrosła świadomość co do konieczności ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich, między innymi poprzez poprawę ich bezpieczeństwa biologicznego zwanego inaczej bioasekuracją. Było to związane z pojawieniem się i wybuchami kilku trudnych do kontrolowania chorób zakaźnych. W sektorze produkcji trzody chlewnej szczególna koncentracja na bioasekuracji była wynikiem pojawiania się w naszym kraju afrykańskiego pomoru świń (ASF), niezwykle groźnej dla świń choroby podlegającej obowiązkowi zwalczania. Należy jednak podkreślić, że koncepcja bioasekuracji jest znaczenie szersza (mająca swój początek już w latach 80-tych ubiegłego wieku) i nie ogranicza się wyłącznie do zahamowania rozprzestrzeniania ASF, ale przede wszystkim ma ona na celu zwiększenie efektywności produkcji poprzez poprawę statusu zdrowotnego stada i może przyczynić się do wzrostu opłacalności czy ograniczenia stosowania antybiotyków.
Zbiory
- Publikacje [569]