Publikacje: Ostatnio dodane
Wyświetlanie pozycji 41-60 z 628
-
Biologiczne skażenie gleby - zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska
(Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie, 2024)Wprowadzenie i cel pracy. Gleba stanowi miejsce akumulacji groźnych dla życia ludzi i zwierząt patogenów. Zgodnie z polskimi normami gleba jest badana na obecność bakterii z rodzaju Salmonella, a także jaj pasożytów ... -
The grey wolf (Canis lupus) as a host of Echinococcus multilocularis, E. granulosus s.l. and other helminths – a new zoonotic threat in Poland
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)Introduction: The aim of this study was to estimate the occurrence of Echinococcus spp. and other helminth infections in grey wolves in south-eastern Poland. Material and Methods: Overall, 74 samples of wolf faeces were ... -
Znaczenie gryzoni w przenoszeniu chorób świń. Część 2: choroby pasożytnicze.
(Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji Dezynsekcji i Deratyzacji, Warszawa, 2024)Rosnąca urbanizacja i zmiany środowiskowe sprawiają, że gryzonie stają się coraz istotniejszymi wektorami patogenów, w tym także pasożytów chorobotwórczych dla wielu gatunków zwierząt oraz ludzi. Zjawisko to nabiera ... -
Prevalence of chlamydiae in dairy cattle herds and factors contributing to the spread of infections
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)IntroductionDifferent Chlamydia species affect cattle and contribute to economic losses. One of them, C. pecorum, is a globally endemic livestock pathogen. Despite its endemicity, prevalence data from Poland have so far ... -
High-throughput sequencing as a potential tool in the quality control of infectious bronchitis vaccines
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)IntroductionIn Europe, veterinary vaccines are strictly controlled by the Official Medicines Control Laboratories (OMCLs) of the General European OMCL Network, coordinated by the European Directorate for the Quality of ... -
Determination of clostebol residues in the urine of slaughter animals using liquid chromatography-tandem mass spectrometry.
(National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)Introduction: Synthetic anabolic hormones, which may pose a potential risk to human health, should not be used in fattening food-producing animals. Because of the hormonal effects they cause, growth-promoting compounds are ... -
Profiling of snoRNAs in Exosomes Secreted from Cells Infected with Influenza A Virus
(MDPI, 2024)Small nucleolar RNAs (snoRNAs) are non-coding RNAs (ncRNAs) that regulate many cellular processes. Changes in the profiles of cellular ncRNAs and those secreted in exosomes are observed during viral infection. In our study, ... -
The usefulness of botulinum toxin injections in oncology – clinical and laboratory perspectives
(Elsevier, 2024)The use of botulinum toxins in various oncological conditions brings long-term results in the treatment of chronic pain without burdening internal organs, as is the case with the use of opioids. Numerous reports indicate ... -
Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves
(Elsevier, 2024)The packaging system is one of the factors influencing the preservation of the nutritional value, microbiological safety, and sensory attributes of meat. The study investigated changes in physicochemical and microbiological ... -
Enterobacteriaceae in Sewage Sludge and Digestate Intended for Soil Fertilization
(MDPI, 2024)Substances of organic origin are seeing increasing use in agriculture as rich sources of nutrients for plants. The aim of this study was to determine the microbiological contamination of sewage sludge and digestate to ... -
Znaczenie przetworzonego białka owadziego w żywieniu zwierząt domowych
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)The available literature provides information on the use of insects as processed insect protein (PAP) in food pets. A high protein content, including exogenous amino acids and fat, is a characteristic of all developmental ... -
W jaki sposób można stosować owady w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących
(Pro Agricola, 2024)Obecnie liczba ludności na świecie systematycznie się zwiększa, a według prognoz w 2050 roku może osiągnąć nawet 10 miliardów. Konwencjonalne źródła białka nie są już wystarczające do całkowitego zaspokojenia przyrostu ... -
Wykrywanie i identyfikacja DNA zwierzęcego w paszach
(Pro Agricola, 2024)Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego stanowią bogate źródło białka o korzystnym składzie aminokwasów egzogennych. Możliwość wykorzystania tego rodzaju białek w paszach dla zwierząt gospodarskich wiązała się z ... -
Nadzór nad produkcją pasz opartych o białka zwierzęce
(Pro Agricola, 2024)Zagrożenia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa pasz mogą pojawić się na każdym etapie procesu produkcji. Mogą one także wynikać z możliwości umyślnego lub przypadkowego wprowadzenia do pasz zakazanych mączek mięsno-kostnych, ... -
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego - źródła i kategorie materiałów pochodzenia zwierzęcego
(Pro Agricola, 2024)Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) są to całe zwierzęta martwe lub ich części, produkty pochodzenia zwierzęcego lub inne produkty otrzymane ze zwierząt nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi. Podlegają ... -
Kleszcze a afrykański pomór świń (ASF)
(Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)African swine fever (ASF), as an acute viral disease of Suidae and as relevantfactor influencing profitability of pork production, focuses particular attentionof scientists, vets and farmers worldwide. Years of the ... -
Pork as a Source of Diverse Viral Foodborne Infections: An Escalating Issue
(MDPI, 2024)This review synthesizes current knowledge on the risks posed by viral foodborne infections associated with pork, emphasizing their global prevalence and the complexity of managing such pathogens. It covers a range of ... -
Znaczenie gryzoni w przenoszeniu chorób świń. Część 1: choroby bakteryjne.
(Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji Dezynsekcji i Deratyzacji, Warszawa, 2024)Współczesna hodowla trzody chlewnej wiąże się z szeregiem zagrożeń związanych z cho - robami zakaźnymi świń, przy czym obecność gryzoni stanowi istotny element ryzyka zawle - czenia tych schorzeń na terenie fermy. W ... -
Risk assessment of residues of coccidiostats in food 14 years after the introduction of maximum levels
(ELSEVIER, 2024)To ensure food safety, coccidiostats’ residue levels in food of animal origin are monitored to see if they comply with the established Maximum Residue Limits (MRL) and Maximum Levels (ML). The incidence of non-compliant ... -
Etiology of Ulcerative Dermal Necrosis (UDN) in Brown Trout (Salmo trutta Morpha trutta)-Preliminary Results
(MDPI, 2024)Every year, ulcerative dermal necrosis (UDN) affects salmonids that spend most of their lives in the sea during their migration to the rivers of northern Poland to spawn. The clinical form of the disease manifests itself ...