XLVIII Szkolenie-Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych
Rozdział: Nowe wytyczne dotyczące kontroli pozostałości barwników i innych substancji farmakologicznie czynnych w rybach
Streszczenie
Stosowanie w celach profilaktycznych czy leczniczych substancji farmakologicznie czynnych u ryb, od których lub z których pozyskuje się żywność, może prowadzić do gromadzenia się ich pozostałości w jadalnych tkankach lub produktach rybnych, co może stanowić zagrożenie dla konsumenta. Zarówno pozostałości substancji farmakologicznie czynnych dopuszczonych jako weterynaryjne produkty lecznicze, czy też nielegalnie stosowanych substancji zakazanych czy niedopuszczonych, jakimi są między innymi barwniki, takie jak zieleń malachitowa, mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzkiego, wywierając mniej lub bardziej rozległe efekty uboczne od zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu narządów po działania mutagenne i rakotwórcze. Za zapewnienie bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego odpowiada jej producent, a służby weterynaryjne sprawują jedynie funkcję nadzorującą prowadząc odpowiednie kontrole urzędowe.
Zbiory
- Rozdział [56]