Bakteryjne zapalenia płuc u świń- charakterystyka i rozpoznawanie
Weterynaria w Terenie
Streszczenie
Wśród możliwych zaburzeń w układzie oddechowym na pierwsze miejsce pod względem częstości występowania oraz istotności wysuwa się zapalenie płuc. Obraz morfologiczny zapalenia płuc zdeterminowany jest przez wiele czynników, zarówno zewnątrzpochodnych (czynnik etiologiczny, warunki środowiskowe), jak i zależnych od gospodarza. Można wyróżnić zapalenie płuc: odoskrzelowe, śródmiąższowe, włóknikowo-martwicze zapalenie płuc i opłucnej, zatorowe, ziarniniakowe. Do bakteryjnych czynników pierwotnych zapalenia płuc u świń zaliczamy przede wszystkim Mycoplasma hyopneumoniae i Actinobacillus pleuropneumoniae, ale również Bordetella bronchiseptica, niektóre szczepy Pasteurella multocida oraz Salmonella Choleraesuis. Z kolei wśród czynników wtórnych znajduje się większość szczepów P. multocida, Streptococcus suis, Glaesserella parasuis (dawniej Haemophilus parasuis), Trueperella pyogenes, a także inne gatunki bakterii z rodzaju Mycoplasma, Klebsiella, Staphylococcus czy Escherichia coli. Rozpoznawanie zapaleń płuc opiera się na danych z wywiadu (w tym analizie wyników produkcyjnych), wynikach badania klinicznego, zaobserwowanych podczas badania sekcyjnego zmian makroskopowych oraz wynikach badań laboratoryjnych, w tym bakteriologicznych i histopatologicznych.
Zbiory
- Publikacje [569]