Wyświetlanie pozycji 497-507 z 507

    • Zaburzenia w rozrodzie na tle zakażeń mykoplazmowych u bydła 

      Dudek, Katarzyna; Bednarek, Dariusz (Elamed MEDIA GROUP, 2024)
      Zakażenia mykoplazmowe odgrywają ważną rolę w etiologii zaburzeń w rozrodzie u bydła, do których należą m.in. trudności z zacieleniem, dystocja, przedwczesny poród, ronienia, upadki cieląt w wieku neonatalnym czy też ...
    • Zasady bioasekuracji w praktyce dla małych i średnich gospodarstw 

      Dors, Arkadiusz (2021)
      W ostatnich latach wzrosła świadomość co do konieczności ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich, między innymi poprzez poprawę ich bezpieczeństwa biologicznego zwanego inaczej bioasekuracją. Było to związane z pojawieniem ...
    • Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła 

      Szacawa, Ewelina; Bednarek, Dariusz (Elamed Media Group, 2022)
      W hodowli bydła specjalną uwagą powinno się objąć wczesne etapy odchowu cieląt i młodzieży. Liczne czynniki stresogenne w tym okresie życia, takie jak: odsadzanie cieląt, zmiana ich diety z płynnej na stałą oraz przegrupowania ...
    • Zastosowanie sekwencjonowania wysokoprzepustowego w weterynarii 

      Giza, Aleksandra; Iwan, Ewelina; Wasyl, Dariusz (Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, 2022)
      High throughput sequencing (HTS) creates an opportunity for comprehensive genomic studies. It can be applied in veterinary science, bacteriology and virology, diagnostics of animal diseases, food safety, examinations of ...
    • Zmienność genetyczna wirusa grypy koni a skuteczność szczepionek 

      Rola, Jerzy; Kwaśnik, Małgorzata; Rożek, Wojciech (2022)
      Monitoring grypy koni uzupełniony o charakterystykę genetyczną i antygenową EIV mają fundamentalne znaczenie dla programów zapobiegania chorobie opartych na szczepieniach.
    • Znaczenie mikroflory jelitowej dla stanu zdrowotnego bydła 

      Szacawa, Ewelina; Dudek, Katarzyna (2021)
      W hodowli bydła istotny problem stanowi zachorowalność cieląt na choroby zakaźne, a w szczególności biegunki, które pojawiają się, gdy układ pokarmowy nie jest do końca wykształcony. Drobnoustroje obecne w ...
    • Znaczenie minerałów w żywieniu alpak 

      Krajewska-Wędzina, Monika (Apra-wetpress s.c., 2022)
      Nie ulega dyskusji, że alpaki to gatunek należący do rodziny wielbłądowatych z Ameryki Południowej (ang. South American Camelids SACs albo inna nazwa New World Camelids NWCs). Wiele osób, w tym również lekarzy weterynarii, ...
    • Znaczenie witamin w żywieniu alpak 

      Krajewska-Wędzina, Monika (Apra-wetpress s.c., 2022)
      Ponieważ chów i hodowla alpak stają się w Polsce coraz bardziej popularne, chcielibyśmy, we współpracy z wieloma specjalistami, przybliżyć Czytelnikom Lecznicy fizjologię tego gatunku i ich problemy zdrowotne. W tej ...
    • Zoonotic diseases of potential concern among alpacas 

      Krajewska-Wędzina Monika; Orłowska Blanka; Pyziel-Serafin Anna; Didkowska Anna; Anusz Krzysztof; Weiner Marcin (Polskie Towarzystwo Nauk Weterynaryjnych, 2022)
      The aim of the present article is to describe the specific nature of the zoonoses associated with alpacas.Of the potential zoonoses, it is known that tuberculosis (TB), cryptosporidiosis and dermal mite have been transmitted ...
    • Zwalczanie wysoce zjadliwej grypy ptaków – postępowanie administracyjne 

      Welz, Mirosław; Śmietanka, Krzysztof; Niemczuk, Krzysztof (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2022)
      The aim of the study is to present and explain the principles of combating highly pathogenic avian influenza (HPAI), according to the Animal Health Law and national regulations.Considering the significant increase in the ...
    • Źródła dioksyn i polichlorowanych bifenyli w materiałach paszowych 

      Pajurek, Marek; Warenik-Bany, Małgorzata; Mikołajczyk, Szczepan (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2023)
      Dioxins (PCDD/PCDF), and polychlorinated biphenyls (PCBs), are classified aspersistent organic pollutants (POPs). The main route of human exposure to thesecompounds is the diet, with food of animal origin being the dominant ...